Zes jaar oorlog in Jemen: Tijd om de wapenexport naar Saudi-Arabië definitief te stoppen

Een kaart van Europa tot Saudi-Arabie met een verbodsbord voor wapens

Vandaag gaat de oorlog in Jemen haar zevende jaar in. De humanitaire situatie is catastrofaal.  Honderdduizenden mensen kwamen om het leven. Toch blijft de Waalse overheid volharden in de boosheid. In maart schorste de Raad van State nog de exportvergunningen van FN Herstal. Vandaag dient Vredesactie samen met haar partners een kortgeding in om deze juridische overwinning te verzilveren.

Al meer dan een jaar speelt de Waalse overheid een vuil spelletje. Elke keer wanneer de Raad van State de exportvergunningen voor Saudi-Arabië schorst, reikt de Waalse overheid nieuwe vergunningen uit. Die export is illegaal, want in tegenspraak met internationale en Europese afspraken én met het Waalse exportdecreet. Maar de regering-di Rupo volhardt in de boosheid: economische belangen gaan voor op mensenrechten.

In februari lanceerde Vredesactie een rapport dat de inzet van Belgische wapens door de Saudische Nationale Garde nogmaals aantoonde. De Raad van State noemde het rapport een “gedetailleerde en onderbouwde beschrijving van een militaire operatie door de Saudische Nationale Garde in Jemen” en besliste voor de derde keer in een jaar tijd om de exportvergunningen voor FN Herstal te schorsen.

De procedures bij de Raad van State hebben impact. De export van vuurwapens en munitie viel in 2020 met 60 procent terug. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat er in 2020 voor zo een 76 miljoen euro aan wapens werd geëxporteerd naar Saudi-Arabië, terwijl dat in 2019 nog 195 miljoen euro was.

Het risico blijft echter bestaan dat de Waalse regering de uitspraak van de Raad van State negeert en voortgaat met het verlenen van nieuwe vergunningen. Daarom dienden Ligues des Droits Humains, CNAPD, Vredesactie met ondersteuning van Amnesty International Belgique vandaag een kortgedingprocedure aan bij de rechtbank van eerste aanleg om de export naar Saudi-Arabië definitief een halt toe te roepen.

De wapenhandel naar Saudi-Arabië is niet alleen immoreel, ze is ook illegaal. Overheden moeten hun eigen exportregels respecteren, desnoods via interventie van rechtbanken. Op deze zesde verjaardag van de oorlog in Jemen is het niet alleen tijd om eindelijk te stoppen met het exporteren van wapens naar Saudi-Arabië. Het is tijd om ervoor te zorgen dat deze catastrofe zich nooit meer kan herhalen.